Απρ 15

Η Ακολουθία του Εσπερινού και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της πρώτης Αναστάσεως εις τον Ι.Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης – Ασσήρου

Με την προσήκουσα λαμπρότητα τελέσθηκε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου εις τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοστέπτων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης Ασσήρου, ο Εσπερινός και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Πρώτης Αναστάσεως, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Πολλής κόσμος προσήλθε στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Ασσήρου, μεταξύ αυτών και ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, για να ακούσουν το προανάκρουσμα του μεγάλου μηνύματος της Αναστάσεως του Κυρίου, μέσα από την ανάγνωση των Προφητειών και τον Ύμνο των Τριών Παίδων και μεταλαμβάνοντας των Αχράντων Μυστηρίων, κρατώντας δάφνες στα χέρια τους, τις οποίες σκόρπισε προηγούμενος ο Σεβασμιώτατος, ψάλλοντας τον Αναστάσιμο παιάνα «Ανάστα ο Θεός», το οποίο αποτελεί και το εγερτήριο μήνυμα της νίκης της ζωής κατά του θανάτου.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε, στο γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου καθώς επίσης κατέθεσε και τις προσωπικές του εμπειρίες από την Τελετή του Αγίου Φωτός, ενώ τέλος ευχήθηκε τους παρευρισκομένους Καλή Ανάσταση προτρέποντας τους να μην πτοούνται ηθικά και την Ανάσταση του Κυρίου να την Ομολογούν παντού και πάντα, μέσα από την ζωή τους, την καρδιά τους και το φρόνημα τους καθώς επίσης και μέσα από τα έργα και λόγια.

Μαρ 29

Ολοκληρώθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις επί τη Ιερά Μνήμη της Αγ. Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας – Ασσήρου

al14800_us44_20141204121448_dsc_94101600

(Φωτογραφικό υλικό)

(Δελτίο Τύπου από την Ι.Μ. Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης) Ολοκληρώθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις επί τη Ιερά Μνήμη της Αγ. Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας – Ασσήρου
Η μνήμη της Αγίας ενδόξου Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Βαρβάρας, του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού και του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, εορτάσθηκαν μετά πάσης λαμπρότητος και επισημότητος εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, εις τον Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο και ευρίσκεται στο αριστερό κλίτος του Ιερού Ναού των Αγίων Ισαποστόλων και Ενδόξων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης της ενορίας της Ασσήρου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και πλαισιωμένου από πολλών κληρικών της Ιερά Μητροπόλεως Λαγκαδά.

Στην ομιλία του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα στο οποίο παρέστησαν μεταξύ των άλλων και εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης ομίλησε επικαίρως διά τον Βίο και την προσωπικότητα των σήμερα τιμωμένων Αγίων, τονίζοντας πως αυτό που αποτελεί χαρακτηριστικό ιδίωμα στην ζωή και των τριών Αγίων είναι πως τίμησαν με την ζωή τους τον Ιησού Χριστό, παραμένοντας αμετακίνητοι στο μεγάλο κεφάλαιο της πίστεως με κύριο χαρακτηριστικό την απόλυτη αυταπάρνηση τους.

Υπογραμμίζοντας ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι η Εκκλησία Μαρτυρίας και Μαρτυρίων και η διδασκαλία της, είναι η διδασκαλία της αγάπης προς τον Θεό και προς τον άνθρωπο, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά επεσήμανε το γενναίο φρόνημα της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Βαρβάρας τονίζοντας, ότι όλοι πρέπει να μιμηθούμε την πίστη και την αγάπη που είχε η Αγία προς τον Κύριο, μία πίστη τόσο δυνατή που δεν υπολόγισε ούτε φοβήθηκε τα μαρτύρια και το θάνατο που προήλθε με την αποκεφάλισή της από τον ίδιο τον πατέρα της.

Ανήμερα της πανηγύρεως τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην τιμή των Αγίων καθώς και στην παρουσία τους ανάμεσα μας, τονίζοντας ότι είναι τα πρόσωπα εκείνα τα Ιερά που συνέδεσαν την ζωή τους με τον Κύριο. Η Εκκλησία μας, είναι σώμα Χριστού και είναι αυτή που συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον στο αιώνιο παρόν του Θεού.

Η Αγία Βαρβάρα την οποία σήμερα εορτάζουμε την μνήμης της, αλλά και όλοι οι Άγιοι, χαίρονται γιατί μας δίνουν την ευκαιρία και γίνονται αφορμή με τον εκκλησιασμό, την προσευχή αλλά και με την Θεία Κοινωνία να έρθουμε πιο κοντά στον Χριστό και να γίνουμε ένα μαζί Του, όπως έγιναν και αυτοί που σύνδεσαν την ζωή τους με τον Κύριο, και κατάφεραν να αποκτήσουν το ιδίωμα της αθανάτου βιωτής.

Πρέπει να εμπιστευόμαστε συνεχώς τον Κύριο στην ζωή μας, υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, όπως τον εμπιστευόντουσαν οι Άγιοι μας, και τότε ούτε θα τρομάζαμε, ούτε θα φοβόμασταν, ούτε θα είχαμε άγχος, ούτε ανασφάλεια. Όποιος εμπιστεύεται την ζωή του στον Κύριο ζει και πορεύεται ασφαλώς, γιατί είναι Εκείνος που μας σώζει και μας χαρίζει, κατά πρώτον το αγαθό της ζωής αλλά και όλα τα άλλα αγαθά. Η απομάκρυνση μας από τον Θεό, έχει ως αποτέλεσμα την αμαρτία και ως συνέπεια τελική, τον Θάνατο, την φθορά, την απελπισία και τα αδιέξοδα.

Όσο πλησιάζει κανείς τον Θεό τόσο αισθάνεται καλύτερα, τόσο φωτίζεται, τόσο αγιάζεται και γεμίζει η καρδιά του, από την αγάπη, από την ειρήνη, από το φως εκείνο που σου επιτρέπει να βλέπεις τα πράγματα όπως είναι και όχι συνεσταλμένα και παραμορφωμένα, όπως τα παραμορφώνει ο διεστραμμένος νους και η διεστραμμένη αμαρτωλή καρδία του ανθρώπου.

Καταλήγοντας την σύντομη ομιλία του, προέτρεψε όλους να προσπαθούν να ζουν στην κοινωνία των Αγίων, να επικοινωνούν μαζί τους και να ζουν την συνεχή παρουσία τους. Τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, να υπάρχουμε σε μια κοινωνία η οποία έχει ενότητα, επικοινωνία και είναι γεμάτη από την παρουσία του Θεού γεμάτο με την Χάρη του προσώπου του Ιησού Χριστού.

Απευθυνόμενος προς τους γονείς οι οποίοι προσήλθαν ευλαβώς και φέρνοντας τα παιδιά τους να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων, αυτή την μεγάλη ημέρα για την Αγία μας Εκκλησία αλλά και την Πατρίδα μας, ο Σεβασμιώτατος τους προέτρεψε, να έχουν συνεχώς τα παιδιά κοντά στον Χριστό και στους Αγίους, να τα μάθουν να εκκλησιάζονται συχνά και να υπηρετούν το θέλημα του Θεού, γιατί μόνο κοντά στον Χριστό και μέσα στην Εκκλησία υπάρχει το φως, η αλήθεια και η ζωή, ενώ μακριά από αυτά οδηγούνται στην πνευματική καταστροφή.

Εν συνεχείᾳ, πραγματοποιήθηκε στο Ιερόν παρεκκλήσιον της Αγίας Βαρβάρας του στρατοπέδου «ΡΑΜΝΑΛΗ», παρουσίᾳ του Διοικητού του Γ΄ Σώματος Στρατού Αντιστρατήγου κ. Λεοντάρης Ηλίας, η επίσημος Δοξολογία επί τῇ εορτῇ της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, προστάτιδος του Πυροβολικού Σώματος του Στρατού Ξηράς.

Κατά τη διάρκεια της Επισήμου Δοξολογίας, παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο Διοικητής της Ταξιαρχίας του Πυροβολικού του Γ΄ Σώματος Στρατού, Ταξίαρχος Ράδος Μιχαήλ, ο οποίος και ανέγνωσε την ημερησία διαταγή του Αρχηγού Γ.Ε.Σ, εκπρόσωποι της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας, απόστρατοι Αξιωματικοί, καθώς και αντιπροσωπείες των Στρατιωτικών Σωμάτων του Στρατού Ξηράς και των Στρατοπέδων της περιοχής μας.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια για την άρτια οργάνωση της θρησκευτικής στρατιωτικής τελετής προς τιμήν της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, ενώ παράλληλα μετέφερε προς όλους τους παρισταμένους τις ευχές της Αγίας μας Εκκλησίας, ευχές που έχουν μέσα τους, όπως χαρακτηριστικώς ανέφερε, τη δύναμη της ειρήνης του Τιμίου Σταυρού που κράτησε και η Αγία Βαρβάρα και με τη δύναμη του οποίου εσφράγισε την ομολογία της πίστεώς της.

Κλείνοντας ευχήθηκε προς όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα για την πατρίδα μας και τον φιλόχριστο στρατό. Η Αγία Βαρβάρα με το παράδειγμά της και τη δύναμη της πίστης της να είναι εκείνη που να μπορεί να εκφράζει την υπέρβαση και να παρέχει την εξαιρετική της προστασία και ευλογία για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε όλα αυτά που αποτελούν σήμερα εμπόδιο στην πορεία του έθνους μας.

Ακολούθησε, ξενάγηση στους χώρους του Στρατοπέδου και ενημέρωση για τα νέα οπλικά συστήματα τα οποία φιλοξενούνται, από τον Διοικητή της 194 ΜΠΕΠ (MLRS), Αντισυνταγματάρχη (ΠΒ) κ. Δημήτριο Γούβα, ενώ στο τέλος παρετέθει δεξίωση προς τιμήν των επισήμων καλεσμένων που προσήλθαν να τιμήσουν την προστάτιδα του Πυροβολικού Σώματος του Στρατού Ξηράς, την Αγία Μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα.

Νοέ 03

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον Ιερό Ναό στις 02 Νοεμβρίου 2014

Την Κυριακή 02 Νοεμβρίου 2014, ημέρα κατά την οποία η Αγίας μας Εκκλησία τιμά και εορτάζει την μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Ακινδύνου, Πηγασίου. Αφθονίου, Ελπιδοφόρου και Ανεμποδίστου καθώς και των Αγίων Θεοδόρου και Λάμπρου των εν Αγρινίω Νεομαρτύρων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Όρθρου και Προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, εις τον Ενοριακό Ιερό Ναό των Αγίων Θεοστέπτων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, της κωμοπόλεως της Ασσήρου.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του προς το παριστάμενο Εκκλησίασμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε εκτενώς στα νοήματα και τα μηνύματα της σημερινής ακουσθήσασας Ευαγγελικής Περικοπής, η οποία είναι γνωστή σε όλους μας, ως η Παραβολή του Πλουσίου και του φτωχού Λαζάρου (Λουκ. 16, 19-31), τονίζοντας μεταξύ των άλλων, ότι ο πλούτος δεν είναι κακός αλλά η λανθασμένη του χρήση είναι εκείνη που τον καταστρέφει και αλλοτριώνει τον άνθρωπο, γι΄αυτό πρέπει το κάθε αγαθό που μας χαρίζει ο Θεός να μην το ευτελίζουμε, αλλά να το αξιοποιούμε πάντοτε επ’ αγαθό προς το κοινό καλό και συμφέρον, γιατί τα πάντα που μας χαρίζει ο Κύριος είναι αγαθά, από εμάς εξαρτάται το πώς θα τα διαχειριστούμε.

Μαΐ 28

Δελτίο τύπου για τις εόρτιες εκδηλώσεις εις τον Ιερόν Ναόν Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης – Ασσήρου από την Ι.Μ Λαγκαδά

Την Κυριακή, 25 Μαΐου 2014, και με την προβλεπόμενη εκκλησιαστική τάξη και τη δέουσα λαμπρότητα ετελέσθησαν τα εγκαίνια του δεξιού κλίτους του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – Ασσήρου προς τιμήν του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου και των Συναθροισάντων αυτόν Νέστορος και Λούπου, στα πλαίσια των εορτίων εκδηλώσεων προς τιμήν των Αγίων Ισαποστόλων και Θεοστέπτων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Την παραμονή των εγκαινίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ.κ. Μελίτων μετέφερε στον Ιερόν Ναόν και συγκεκριμένα στο υπό εγκαινισμόν Ιερόν Κλίτος τα Μαρτυρικά Λείψανα τα οποία και εναπέθεσε εις την Αγίαν Τράπεζαν επί του Αγίου Δισκαρίου, όπως ορίζει η εκκλησιαστική τάξη των εγκαινίων, ψάλλοντας την ειδική Ακολουθία της υποδοχής των εντός του Ιερού Βήματος και εν συνεχείᾳ ετελέσθη ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλαδελφείας και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Το πρωί της Κυριακής, 25 Μαΐου ε.έ., ετελέσθη η Ακολουθία του Όρθρου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ.κ. Μελίτωνος στο τέλος της οποίας ξεκίνησε η Ακολουθία με τούς Κανόνες των Εγκαινίων.

Εν συνεχείᾳ, μετά το τέλος της Ακολουθίας των εγκαινίων ετελέσθη η πρώτη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ.κ. Μελίτωνος και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Προ της απολύσεως ετελέσθη η ειδική Ακολουθία του Αγιασμού με τον Τίμιο Σταυρό της παλαιάς Επισκοπής της Λητής προς ευλογίαν όλου του ευσεβούς πληρώματος της Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Ιωάννης στη σύντομη ομιλία του και απευθυνόμενος προς τους ευλαβείς πιστούς τόνισε το πόσο ξεχωριστή είναι η σημερινή ημέρα για την ενορία τους, που έχει την ευλογία αυτές τις ημέρες να φιλοξενεί τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου και τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Ισαποστόλων και Θεοστέπτων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Συνεχίζοντας την ομιλία του υπεγράμμισε πως με την πράξη των εγκαινίων του δεξιού κλίτους ολοκληρώνεται ο εγκαινιασμός του τρισυποστάτου και πανσέπτου τούτου Ιερού Ναού και πλέον εδώ εις τον Ναό θα τιμώνται εκτός από τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, η Αγία Βαρβάρα και οι Άγιοι Δημήτριος, Νέστωρ και Λούπος οι Μεγαλομάρτυρες.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ανεφέρθη στα νοήματα της σημερινής Ευαγγελικής Περικοπής η οποία, όπως χαρακτηριστικώς ετόνισε,  περιγράφει ένα ακόμη από τα πολλά θαύματα του Κυρίου κατά το οποίο ο Κύριος δίδει τους οφθαλμούς στον εκ γενετής τυφλό για να τον καταστήσει μάρτυρα και ομολογητή της υποστάσεώς Του ως Θεού. Μας φανερώνει μια ακόμη φορά πως ο Κύριος είναι Εκείνος που δίδει την χάριν, ο Κύριος είναι Εκείνος που δίδει το φώς αρκεί να θέλει κανείς να ανοίξει τα μάτια του για να δει το φως, αρκεί να θέλει κανείς να ξεπεράσει ακόμη και τα εμπόδια που θέτουν οι άλλοι στη ζωή του.

Φεβ 16

Δελτίο τύπου από την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά,Λητής και Ρεντίνης για την υποδοχή της τιμίας κάρας του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος εις τον Ι.Ναόν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Με θρησκευτική ευλάβεια πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, 15 του μήνος Φεβρουαρίου ε.έ., η υποδοχή της τιμίας κάρας του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος εις τον Ιερόν Ναόν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης-Ασσήρου.

Tην τίμια κάρα, την οποία εκόμισε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Παλιούρας και ο Ιερολογιώτατος Διάκονος Νικίτας Χαλέμης μετά από σχετική ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου, υπεδέχθη έμπροσθεν του Ιερού Ναού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης υπό την συνοδείαν των ήχων της μπάντας του Δήμου Λαγκαδά και κλιμακίου του Πολιτιστικού Συλλόγου-Ασσήρου. Κατά τη διάρκεια δε της υποδοχής παρέστησαν οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Αγίου Βασιλείου Αρχιμ. π. Ευσέβιος Σπουργίτης και Αγίας Τριάδος-Πέντε Βρύσεων Αρχιμ. π. Ισαάκ Τσαπόγλου, ιερείς της Μητροπόλεώς μας, η βουλευτής των ΑΝ. ΕΛΛ. κα Αικατερίνη Μάρκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φάνης Παπάς, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Ασσήρου κ. Ιωάννης Κούτλας καθώς και πλήθος πιστών που προσήλθαν για να προσκυνήσουν και να λάβουν τη χάρη και την ευλογία του πολυτίμου τούτου μαργαρίτου του Χριστιανισμού που μέχρι και την προσεχή Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, θα ευρίσκεται εις τον ενοριακό Ναό της Ασσήρου.

Εν συνεχείᾳ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέφερε την τίμια κάρα εντός του Ιερού Ναού και την τοποθέτησε σε ειδική θέση έμπροσθεν της παλαιάς εικόνος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, η οποία ευρίσκεται εις τον Ιερό Ναό και αποτελεί δείγμα της αγάπης και της ευσεβείας που έτρεφαν πάντοτε οι κάτοικοι της Ασσήρου εις τον Άγιο, και ακολούθησε Δοξολογία επί τῇ υποδοχῇ του Σεπτού Λειψάνου καθώς και Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας εξέφρασε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη του και τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεόλογον που ευλόγησε τη μεταφορά της Τιμίας Κάρας του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος εις την Ιεράν ημών Μητρόπολιν και συγκεκριμένα εις την ενορία της Ασσήρου, ενώ παράλληλα ανεφέρθη στο βίο και στο μαρτύριο του Αγίου τονίζοντας ότι ο Άγιος Θεόδωρος διέπρεψε στο στρατό όχι μόνον της επιγείου αλλά και της ουρανίου στρατιάς, διότι ως αξιωματικός ήτο πολύ επιτυχημένος αλλά και ως οπλίτης του Χριστού είχε μία μοναδική δύναμη ομολογίας Πίστεως και Αγιότητος. Στον αγώνα του πνεύματος ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων είχε πάντα τη δύναμη εκείνη που είναι ανίκητος, ακατάβλητος και πηγάζει από το όπλο της ειρήνης που είναι ο Τίμιος Σταυρός που άφησε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός σε εμάς που πιστεύουμε και μέσα από τη δύναμή Του μπορούμε να ενωθούμε με τον Θεό.

Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, με αφορμή την παρουσία εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου και εξαιτίας της γενικότερης πολιτικής αστάθειας που επικρατεί όχι μόνον στην πατρίδα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ανεφέρθη στο όραμα που υπάρχει στο βιβλίο του Ησαΐα που πρέπει να το μάθουν όλοι όσοι κρατούν την εξουσία στον παρόντα κόσμο. Εκεί γίνεται λόγος για τα όπλα τα οποία ενώ χρησιμοποιούνται για αλληλοεξόντωση ξαφνικά μετατρέπονται σε άροτρα και καλλιεργούν τη γη και οι άνθρωποι παύουν να μαθαίνουν να πολεμούν και υπηρετούν την ειρήνη και την αγάπη ζώντας μεταξύ τους χωρίς συγκρούσεις, προβλήματα και μεγάλες και φρικτές καταστάσεις που διεθνώς δοκιμάζουν σήμερα τα έθνη σε ολόκληρο τον κόσμο. Όταν, όμως, ο άνθρωπος δεν έχει μέσα το πνεύμα του Θεού τότε αλλοτριώνεται ψυχικώς και καταστρέφει την ειρήνη μέσα του.

Εν συνεχείᾳ και αναφερόμενος στις μεγάλες φυσικές καταστροφές που πλήττουν τη χώρα μας αλλά και όλο τον κόσμο και που βάσει μελετών έχουν δεκαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τόνισε ότι ο άνθρωπος έκανε και συνεχίζει να κάνει αλόγιστη χρήση των επιτευγμάτων του τα οποία δεν έθεσε στη διάθεση της ευημερίας των ανθρώπων αλλά τα δημιούργησε για να ικανοποιήσει τα τις προσωπικές του επιδιώξεις

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης υπογράμμισε ότι οι Άγιοι και το μήνυμα της Εκκλησίας και της Ουρανίου Ειρήνης είναι μηνύματα οικουμενικά που ξεκουράζουν τους ανθρώπους, φέρνοντάς τους κοντά και δημιουργώντας συνθήκες ενότητος και αγάπης, ιδιαιτέρως δε αυτή την περίοδο που είναι μία περίοδος με πολλές ευκαιρίες πνευματικής ωφέλειας και που πρέπει όλοι μας να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η σεπτή κάρα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος θα παραμείνει εις τον Ιερόν Ναόν Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – Ασσήρου, προς προσκύνησιν και ευλογίαν των πιστών, έως την Τρίτην, 18 Φεβρουαρίου, ενώ αύριο θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου, ο οποίος θα χοροστατήσει και στον Όρθρο. Καθημερινώς δε, θα πραγματοποιούνται Όρθρος και Θεία Λειτουργία, Εσπερινός – Παράκληση του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος συμφώνως προς το επίσημο πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων το οποίο μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.

Δεκ 05

Δελτίο τύπου από την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά,Λητής και Ρεντίνης για την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Αγ. Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα εορτάσθη εις την Ιεράν Μητρόπολιν Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού και του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου.

Την παραμονή της εορτής ετελέσθη εις το πανηγυρίζον παρεκκλήσιον της Αγίας Βαρβάρας το οποίον και ευρίσκεται εις την περιοχήν της Ασσήρου ὁ Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Την κυριώνυμον ημέραν, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ιωάννου, ετελέσθη η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κατά την οποίαν μεταξύ των άλλων παρέστησαν εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών, με επικεφαλής τον Διοικητήν της 34ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, Ταξίαρχον κ. Θεόδωρον Κουλούρην, καθώς και αντιπροσωπείες μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής της Ασσήρου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας απευθυνόμενος προς το παριστάμενο εκκλησίασμα, το οποίο προσήλθε για να προσευχηθεί και να ζητήσει τις πρεσβείες και τη μεσιτεία της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας, αλλά και προς τα νέα παιδιά που παρακολουθούσαν με ευλάβεια τα τελούμενα της Θείας Λειτουργίας, τους προέτρεψε να μην παρασύρονται από τα σύγχρονα είδωλα και από αυτούς που έρχονται να διαβάλουν την αλήθεια και να παρουσιάσουν τα πράγματα εντελώς διαφορετικά. Ο Θεός είναι Εκείνος που μας χάρισε τη ζωή και είναι Εκείνος που μας χαρίζει όλα τα αγαθά. Οι δικές μας αστοχίες είναι εκείνες που φέρνουν στη ζωή μας την ταλαιπωρία, τα βάσανα και τα προβλήματα που έχουν σχέση είτε με την οικονομική κρίση, είτε με την ηθική κρίση είτε με την καταστροφή στην οποία οδηγούμε το περιβάλλον μας, είτε με την καταστροφή στην οποία οδηγούμε τους εαυτούς μας. Γι’ αυτό και πρέπει όλοι μας να μιμηθούμε την πίστη και την αγάπη που είχε η Αγία προς τον Κύριο, μία πίστη τόσο δυνατή που δεν υπολόγισε ούτε φοβήθηκε τα μαρτύρια και το θάνατο που προήλθε με την αποκεφάλισή της από τον ίδιο τον πατέρα της.

Η συμβολή των γονέων στην πορεία των παιδιών είναι πολλή σημαντική επεσήμανε στη συνέχεια ο Σεβαμιώτατος. Σήμερα πολλοί γονείς μπορεί να μην υψώνουν το ξίφος για να σφαγιάσουν τα παιδιά τους αλλά τα σφαγιάζουν με έναν άλλο τρόπο απομακρύνοντας τα από τον Χριστό και την αλήθεια και οδηγώντας τα σε έναν τρόπο ζωής, σε έναν πνευματικό αποκεφαλισμό, στον οποίο δεν υπάρχει ούτε η ελπίδα, ούτε το φώς, ούτε η αλήθεια.

Πρέπει να έχετε μέσα στην καρδιά σας πίστη και αγάπη στον Θεό και στον συνάνθρωπό σας, ετόνισε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάνης απευθυνόμενος προς τα παιδιά. Προσέξετε τον εαυτό σας, γιατί είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να καταστρέψουν την ομορφιά της ψυχής σας και να σβήσουν τη φλόγα της ελπίδας μέσα από την καρδιά σας. Η εποχή που ζούμε είναι δύσκολη αλλά και η εποχή που ζούσε η αγία Βαρβάρα και ο άγιος Δαμασκηνός και ο άγιος Σεραφείμ, ο Επίσκοπος Φαναριού, ήταν δύσκολη εποχή. Δεν υπάρχουν εύκολες εποχές σε αυτόν τον κόσμο, μια φορά ζούμε πάνω σε αυτή τη γη και γι΄ αυτό βλέπουμε και θεωρούμε ότι η εποχή μας ότι είναι η δυσκολότερη σε σχέση με άλλες.

Σήμερα, πέραν τον άλλων προβλημάτων βλέπουμε καθημερινώς να σφαγιάζονται και να απάγονται αδελφοί μας Χριστιανοί από φανατικούς μουσουλμάνους, όπως οι δώδεκα μοναχές από το ιστορικό μοναστήρι της αγίας Θέκλας, όπως οι δύο Επίσκοποι πριν από ένα περίπου χρόνο των οποίων η τύχη ακόμα αγνοείται. Αλλά και σε πολλές περιοχές, όπου δεν υπάρχει διωγμός, παρατηρείται το φαινόμενο της ειρωνείας και της κοροϊδίας σε όλους εμάς που πιστεύουμε και κάνουμε τον Σταυρό μας ομολογώντας την πίστη μας στον αληθινό Θεό.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κατέληξε την ομιλία του απευθύνοντας προτροπή προς όλες τις μητέρες και λέγοντας πως ό, τι πολυτιμότερο έχουμε σ΄ αυτήν την ζωή είναι τα παιδιά μας και η ανάγκη να τα προσέξουμε δίδοντας τα ό,τι καλύτερο και ό,τι μεγαλύτερο θησαυρό έχουμε που είναι η αληθινή πίστη μας στον ένα και μοναδικό Θεό, στον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν. Αυτή τη ζωή της πίστεως, να προσπαθήσετε να ζήσετε ιδιαιτέρως τις ημέρες αυτές που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα με αγάπη προς τον ίδιος σας τον εαυτό. Κάντε κάτι καλό στον εαυτό σας, οδηγήστε τον εαυτό σας κοντά στο Χριστόν και μείνετε κοντά στον Χριστόν και τις ημέρες αυτές όσο μπορείτε περισσότερο δείξτε αγάπη και στους φίλους σας αλλά και στους εχθρούς σας. Ένας Χριστιανός αγαπά μόνον, έστω και αν αυτοί που είναι απέναντι του τον μισούν ή τον φθονούν.

Εν συνεχείᾳ, πραγματοποιήθηκε στο ιερόν παρεκκλήσιον της Αγίας Βαρβάρας του στρατοπέδου «ΡΑΜΝΑΛΗ», παρουσίᾳ του Διοικητού του Γ΄ Σώματος Στρατού Αντιστρατήγου κ. Δεβετζή Νικολάου, η επίσημος Δοξολογία επί τῇ εορτῇ της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, προστάτιδος του Πυροβολικού Σώματος του Στρατού Ξηράς.

Κατά τη διάρκεια της Δοξολογίας παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, ο Διοικητής της 194ης ΜΠΕΠ (MLRS), Αντισυνταγματάρχης (ΠΒ) κ. Δημήτριος Γούβας, ο οποίος και ανέγνωσε την ημερησία διαταγή του Αρχηγού Γ.Ε.Σ, εκπρόσωποι της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και αντιπροσωπείες των Στρατιωτικών Σωμάτων του Στρατού Ξηράς και των Στρατοπέδων της περιοχής μας. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιωάννης εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια για την άρτια οργάνωση της θρησκευτικής στρατιωτικής τελετής προς τιμήν της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, ενώ παράλληλα μετέφερε προς όλους τους παρισταμένους τις ευχές της Αγίας μας Εκκλησίας, ευχές που έχουν μέσα τους, όπως χαρακτηριστικώς ανέφερε, τη δύναμη της ειρήνης του Τιμίου Σταυρού που κράτησε και η Αγία Βαρβάρα και με τη δύναμη του οποίου εσφράγισε την ομολογία της πίστεώς της. Κλείνοντας ευχήθηκε προς όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα για την πατρίδα μας και τον φιλόχριστο στρατό. Η Αγία Βαρβάρα με το παράδειγμά της και τη δύναμη της πίστης της να είναι εκείνη που να μπορεί να εκφράζει την υπέρβαση και να παρέχει την εξαιρετική της προστασία και ευλογία για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε όλα αυτά που αποτελούν σήμερα εμπόδιο στην πορεία του έθνους μας.

Ακολούθησε, ξενάγηση στους χώρους του Στρατοπέδου και ενημέρωση για τα νέα οπλικά συστήματα τα οποία φιλοξενούνται, από τον Διοικητή της 194 ΜΠΕΠ (MLRS), Αντισυνταγματάρχη (ΠΒ) κ. Δημήτριο Γούβα, ενώ στο τέλος παρετέθει δεξίωση προς τιμήν των επισήμων καλεσμένων που προσήλθαν να τιμήσουν την προστάτιδα του Πυροβολικού Σώματος του Στρατού Ξηράς, την Αγία Μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα.

Ιούν 01

Δελτίο τύπου από την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδα,Λητής και Ρεντίνης για την Αναχώρηση του Τιμίου Σταυρού.

Την Παρασκευή 31 Μαίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, εις τον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης-Ασσήρου. (…) Μετά το πέρας των εγκαινίων της 3ης Εμποροπανηγύρεως του Λαγκαδά οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς μετέβησαν εις τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – Ασσήρου όπου και πραγματοποιήθη η επίσημος αναχώρηση του Τιμίου Σταυρού, του εγκιβωτισμένου εις την Ιερά Εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, εκ του Σκευοφυλακίου του Παναγίου Τάφου, το οποίο και παρέμεινε στον Ιερό Ναό για ένα διάστημα 15 ημερών.

Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, αναφερθεί στις εόρτιες λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν επ’ ευκαιρία της παρουσίας του σπουδαίου αυτού κειμηλίου της Ορθοδοξίας καθώς και της επετείου των 1700 ετών από της Υπογραφής του Διατάγματος των Μεδιολάνων. Ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για ακόμα μία φορά εκ βάθους καρδίας των Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο και τα μέλη της Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για την σχετική άδεια και ευλογία που παρείχαν ώστε να κομισθεί εντός των ορίων της Μητροπόλεως μας, το πανίερο θησαύρισμα της Πίστεως μας, ενώ κατέληξε την ομιλία του συγχαίροντας τους Ιερείς του Ιερού Ναού και ιδιαιτέρως τον προϊστάμενο Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο και Αρχιερατικό Επίτροπο Ασσήρου π. Αλέξανδρο Φίλλιο για την άψογη και ακέραιο κατά πάντων οργάνωση του προσκυνήματος εις τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – Ασσήρου.

Μαΐ 21

Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικύ Αρχιερατικού Εσπερινού 20/5/2013

Τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικύ Αρχιερατικού Εσπερινού,σήμερα 20/5/2013  παραμονή της εορτής των Αγίων Ισαποστόλων και Θεοστέπτων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – Ασσήρου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ.κ. Κυριακού και συνχοροστατούντος Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Εν συνεχεία και με την συνοδεία, από τους ήχους της Φιλαρμονικής μπάντας του Δήμου Λαγκαδά, του Βουλευτού της Ν.Δ. κ. Σάββα Αναστασιάδη, του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Ιωάννη Αναστασιάδη, του Προέδρου της Κοινότητος Λαγκαδά κ. Ιωάννου Κούτλα, εκπροσώπων των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και πολιτιστικών συλλόγων με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και πλήθους πιστών, πραγματοποιήθηκε σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα η λιτάνευσις του Τιμίου Ξύλου, των Ιερών Λειψάνων και της Εικόνος των Αγίων Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης, περνώντας μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της Ασσήρου.

Μαΐ 20

Δελτίο τύπου από την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδα,Λητής και Ρεντίνης για τo Αρχιερατικό Συλλείτουργο την Κυριακή των Μυροφόρων στον Ιερό Ναό.

Αρχιερατικό Συλλείτουργο τελέσθηκε την Κυριακή των Μυροφόρων, επ’ ευκαιρία της παρουσίας του Τίμιου Ξύλου, του εγκιβωτισμένου εις την Ιεράν Εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης εκ του Σκευοφυλακίου του Παναγίου Τάφου, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης-Ασσήρου.

Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ.κ. Κυριακός, ο οποίος χοροστάτησε και του Όρθρου, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.v

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο οποίος σαν σήμερα Κυριακή των Μυροφόρων έλαβε τον πρώτο της Ιεροσύνης βαθμό κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στο γεγονός της παρουσίας, εις την Ιερά μας Μητρόπολη για τις εόρτιες εκδηλώσεις προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και των 1700 ετών από την Υπογραφή του Διατάγματος των Μεδιολάνων, του Τίμιου Ξύλου, του εγκιβωτισμένου εις την Ιεράν Εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης εκ του Σκευοφυλακίου του Παναγίου Τάφου. Εν συνεχεία μνημόνευσε την σημερινή εορτή των πάντων των εν Θεσσαλονίκη Αγίων, μία εορτή που καθιέρωσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Α΄ (Παπαγεωργίου) και εμπλούτισε το τοπικό Αγιολόγιο ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β΄ (Χρυσοφάκης). Καταλήγοντας, παίρνοντας αφορμή από την εορτή της Μυροφόρων Γυναικών, προέτρεψε όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας να αναλάβουν ένα υψηλό καθήκον και μία σπουδαία αποστολή που ανήκει και στην φύση τους, να κρατήσουν τα παιδιά μας μέσα στην Εκκλησία και στις αρχές της Οικογενείας, μεταφέροντας μηνύματα Αναστάσεως, Μαρτυρίας Πίστεως και Αγάπης προς την πατρίδα και τον τόπο μας

Στο τέλος της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Μητροπόλεως μας, τον Σταυρό του Αποστόλου Παύλου και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναζαρέτ κ.κ. Κυριακό, καθώς και επίσης και στον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Θεόφιλο Τσολακίδη, επ΄ ευκαιρία της επετείου των εγκαινίων του Ιερού Ναού, για όλα όσα έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή της Ασσήρου συμβάλλοντας τα μέγιστα, ώστε η ενορία της Ασσήρου να αποτελεί σήμερα μία ενορία πρότυπο της Μητροπολιτικής Περιφερείας Λαγκαδά.

Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης μας, μετέβει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής όπου ετέλεσε Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Στην επιμνημόσυνη Δέηση παρέστησαν ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Πολύβιος Ζησιμόπουλος, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονία κ. Βασίλειος Ανατολίτης, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά, των φορέων πολιτισμού, της μαθητιώσας νεολαίας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και αντιπροσωπείες Ποντιακών Συλλόγων με την παραδοσιακές φορεσιές και τα λάβαρά τους..

Στην σύντομη προσλαλιά του προς τους παριστάμενους, τόνισε ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ο ξεριζωμός από ένα τόπο αρχίζει με τον ξεριζωμό των μεγάλων πνευματικών και ηθικών αξιών, μέσα από τις καρδιές, τις συνειδήσεις, την ιστορική μνήμη, τον πολιτισμό και την Πίστη ενός λαού. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να μείνουμε σταθεροί και ακλόνητοι σ’ αυτό που παραλάβαμε από τους πατέρες μας και εκφράζει η ζώσα ιστορία μας και η αλήθεια του Ευαγγελίου, γιατί αυτό που κράτησε τους προγόνους μας ήταν η Πίστη τους στον Ένα και Αληθινό Αναστάντα Κύριο προτιμώντας να χάσουν τα πάντα χωρίς όμως να προδώσουν την Ορθόδοξο Πίστη και την Πατρίδα μας, κερδίζοντας παράλληλα την αθανασία και την ζωή της Αναστάσεως.

Μετά το πέρας της Επιμνημόσυνης Δεήσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας παρουσίᾳ των αρχών της πόλης και πλήθους λαού, μετέβησαν στο χώρο του Ηρώου Λαγκαδά, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των Θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων, ψάλλοντας όλοι μαζί τον Εθνικό Ύμνο.

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος συνοδεία κληρικών της Μητροπόλεως μας παρέστη στην κεντρική πλατεία της πόλεως, όπου μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό επ’ ευλόγησε την έναρξη της Β΄ ποδηλατοδρομίας που διοργανώνει ο Δήμος του Λαγκαδά, με την συμμετοχή όλων των κατοίκων της επαρχίας μας ανεξαρτήτου ηλικίας και ιδιαίτερος των νέων παιδιών μας.

Μαΐ 19

Δελτίο τύπου από την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδα,Λητής και Ρεντίνης για την Υποδοχή του ΤΙΜΙΟΥ ΞΥΛΟΥ.

Με την υποδοχή του Τίμιου Ξύλου, του εγκιβωτισμένου εις την Ιεράν Εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης εκ του Σκευοφυλακίου του Παναγίου Τάφου, το οποίο κόμισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ.κ. Κυριακός, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, άρχισαν οι εόρτιες εκδηλώσεις, επί τῇ ευκαιρίᾳ της συμπληρώσεως των 1700 ετών από της υπογραφής του Διατάγματος των Μεδιολάνων, τις οποίες διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – Ασσήρου.

Τον Τίμιο Σταυρό υπεδέχθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος στην παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Σερρών στον κόμβο της Ασσήρου. Εν συνεχείᾳ, συνοδείᾳ του κλήρου της Ιεράς ημών Μητροπόλεως, των κ.κ. βουλευτών Σταυρούλας Ξουλίδου (ΑΝ.ΕΛ.) και Κατερίνας Μάρκου (ΔΗΜ.ΑΡ.), του Προέδρου της Ασσήρου κ. Ιωάννη Κούτλα, αντιπροσωπείας των Δημοτικών και Τοπικών Αρχών, πλήθους πιστών, αγήματος του Στρατού – το οποίον νωρίτερα, κατά την υποδοχή, απέδωσε τις προβλεπόμενες τιμές – και υπό τους ήχους της μπάντας του Δήμου Λαγκαδά, το Τίμιο Ξύλο μετεφέρθη λιτανευτικώς εις τον Ιερόν Ναόν Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης όπου και ετελέσθη επίσημος Δοξολογία και ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ.κ. Κυριακός, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου.

Κατά την προσφώνηση του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας εξέφρασε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη του και τις ευχαριστίες του προς το πρόσωπο του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου και τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, για την ευλογία που παρείχαν ώστε να μεταβή το σπουδαίο αυτό κειμήλιο της Ορθοδοξίας στην Ιερά ημών Μητρόπολη. Ευχαριστίες επίσης απηύθυνε και προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναζαρέτ κ.κ. Κυριακό, ο οποίος και το εκόμισε μεταφέροντας την ευλογία της Αγίας μας Εκκλησίας, των Παναγίων Προσκυνημάτων, του Ζωοδόχου Τάφου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού καθώς και όλων εκείνων των Ιερών Σημείων που αποτελούν την αφετηρία του εορτολογίου της Ορθοδοξίας μας, διότι όλες εορτές μας, έχουν την ρίζα τους στην Αγία Γη, όπου εκεί διαδραματίστηκαν τα Ιερά Γεγονότα, των οποίων την ανάμνηση τιμούμε, και εκφράζουν το βάθος της Θεολογίας και το ύψος της Θεογνωσίας που ορίζει την πορεία της ζωής του κάθε ανθρώπου.
Ο Σεβαμιώτατος Ποιμενάρχης τόνισε επίσης ότι σήμερα υποδεχόμαστε εντός της καρδιάς μας και εντός της ζωής μας τον ίδιο τον Αναστημένο Κύριο, επισημαίνοντας ότι όλες αυτές οι εξωτερικές εκδηλώσεις εκφράζουν το εσωτερικό περιεχόμενο της ευλαβείας και πίστεως μας. Έκανε, επίσης, εκτενή αναφορά στις εόρτιες εκδηλώσεις της συμπληρώσεως των 1700 ετών από της Υπογραφής του Διατάγματος των Μεδιολάνων τονίζοντας ότι παρόλο που το Διάταγμα είναι γνωστό ως το Διάταγμα της Ανεξιθρησκίας, οι μόνοι που εκδιώκονταν ήταν οι Χριστιανοί, οι οποίοι τότε αποτελούσαν μειονότητα διωκομένη. Ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου μας είναι πηγή δυνάμεως, εμπνεύσεως, και ισχύος και μέσῳ αυτού μπορούμε να απαλλαχτούμε απ’ όλα εκείνα που μας προβληματίζουν στη ζωή μας. Κατέληξε δε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας, εκφράζοντας την ευχή του για τη γρήγορη απελευθέρωση των δύο Σύριων Επισκόπων του Πατριαρχείου της Αντιοχείας για τους οποίους δυστυχώς κανείς δεν ομιλεί και όλοι σιωπούν, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναζαρέτ στο χαιρετισμό του μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου τονίζοντας ότι η χάρις του Τιμίου Σταυρού και των Παναγίων Προσκυνημάτων να προστατεύουν τον κλήρο και τον ευσεβή λαό της επαρχίας μας αλλά και ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Το Ιερό Κειμήλιο της Ορθοδοξίας μας θα παραμείνει στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου Και Ελένης έως την Παρασκευή 31 Μαΐου ε.έ, διάστημα κατά το οποίο θα τελούνται καθημερινώς Θεία Λειτουργία, εσπερινός, παράκλησις, οι χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού καθώς και οι αρχαιοπρεπείς Θείες Λειτουργίες του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου καθώς και των Αποστολικών Διαταγών.