Φεβ 16

Δελτίο τύπου από την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά,Λητής και Ρεντίνης για την υποδοχή της τιμίας κάρας του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος εις τον Ι.Ναόν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Με θρησκευτική ευλάβεια πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, 15 του μήνος Φεβρουαρίου ε.έ., η υποδοχή της τιμίας κάρας του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος εις τον Ιερόν Ναόν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης-Ασσήρου.

Tην τίμια κάρα, την οποία εκόμισε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Παλιούρας και ο Ιερολογιώτατος Διάκονος Νικίτας Χαλέμης μετά από σχετική ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου, υπεδέχθη έμπροσθεν του Ιερού Ναού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης υπό την συνοδείαν των ήχων της μπάντας του Δήμου Λαγκαδά και κλιμακίου του Πολιτιστικού Συλλόγου-Ασσήρου. Κατά τη διάρκεια δε της υποδοχής παρέστησαν οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Αγίου Βασιλείου Αρχιμ. π. Ευσέβιος Σπουργίτης και Αγίας Τριάδος-Πέντε Βρύσεων Αρχιμ. π. Ισαάκ Τσαπόγλου, ιερείς της Μητροπόλεώς μας, η βουλευτής των ΑΝ. ΕΛΛ. κα Αικατερίνη Μάρκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φάνης Παπάς, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Ασσήρου κ. Ιωάννης Κούτλας καθώς και πλήθος πιστών που προσήλθαν για να προσκυνήσουν και να λάβουν τη χάρη και την ευλογία του πολυτίμου τούτου μαργαρίτου του Χριστιανισμού που μέχρι και την προσεχή Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, θα ευρίσκεται εις τον ενοριακό Ναό της Ασσήρου.

Εν συνεχείᾳ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέφερε την τίμια κάρα εντός του Ιερού Ναού και την τοποθέτησε σε ειδική θέση έμπροσθεν της παλαιάς εικόνος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, η οποία ευρίσκεται εις τον Ιερό Ναό και αποτελεί δείγμα της αγάπης και της ευσεβείας που έτρεφαν πάντοτε οι κάτοικοι της Ασσήρου εις τον Άγιο, και ακολούθησε Δοξολογία επί τῇ υποδοχῇ του Σεπτού Λειψάνου καθώς και Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας εξέφρασε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη του και τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεόλογον που ευλόγησε τη μεταφορά της Τιμίας Κάρας του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος εις την Ιεράν ημών Μητρόπολιν και συγκεκριμένα εις την ενορία της Ασσήρου, ενώ παράλληλα ανεφέρθη στο βίο και στο μαρτύριο του Αγίου τονίζοντας ότι ο Άγιος Θεόδωρος διέπρεψε στο στρατό όχι μόνον της επιγείου αλλά και της ουρανίου στρατιάς, διότι ως αξιωματικός ήτο πολύ επιτυχημένος αλλά και ως οπλίτης του Χριστού είχε μία μοναδική δύναμη ομολογίας Πίστεως και Αγιότητος. Στον αγώνα του πνεύματος ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων είχε πάντα τη δύναμη εκείνη που είναι ανίκητος, ακατάβλητος και πηγάζει από το όπλο της ειρήνης που είναι ο Τίμιος Σταυρός που άφησε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός σε εμάς που πιστεύουμε και μέσα από τη δύναμή Του μπορούμε να ενωθούμε με τον Θεό.

Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, με αφορμή την παρουσία εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου και εξαιτίας της γενικότερης πολιτικής αστάθειας που επικρατεί όχι μόνον στην πατρίδα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ανεφέρθη στο όραμα που υπάρχει στο βιβλίο του Ησαΐα που πρέπει να το μάθουν όλοι όσοι κρατούν την εξουσία στον παρόντα κόσμο. Εκεί γίνεται λόγος για τα όπλα τα οποία ενώ χρησιμοποιούνται για αλληλοεξόντωση ξαφνικά μετατρέπονται σε άροτρα και καλλιεργούν τη γη και οι άνθρωποι παύουν να μαθαίνουν να πολεμούν και υπηρετούν την ειρήνη και την αγάπη ζώντας μεταξύ τους χωρίς συγκρούσεις, προβλήματα και μεγάλες και φρικτές καταστάσεις που διεθνώς δοκιμάζουν σήμερα τα έθνη σε ολόκληρο τον κόσμο. Όταν, όμως, ο άνθρωπος δεν έχει μέσα το πνεύμα του Θεού τότε αλλοτριώνεται ψυχικώς και καταστρέφει την ειρήνη μέσα του.

Εν συνεχείᾳ και αναφερόμενος στις μεγάλες φυσικές καταστροφές που πλήττουν τη χώρα μας αλλά και όλο τον κόσμο και που βάσει μελετών έχουν δεκαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τόνισε ότι ο άνθρωπος έκανε και συνεχίζει να κάνει αλόγιστη χρήση των επιτευγμάτων του τα οποία δεν έθεσε στη διάθεση της ευημερίας των ανθρώπων αλλά τα δημιούργησε για να ικανοποιήσει τα τις προσωπικές του επιδιώξεις

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης υπογράμμισε ότι οι Άγιοι και το μήνυμα της Εκκλησίας και της Ουρανίου Ειρήνης είναι μηνύματα οικουμενικά που ξεκουράζουν τους ανθρώπους, φέρνοντάς τους κοντά και δημιουργώντας συνθήκες ενότητος και αγάπης, ιδιαιτέρως δε αυτή την περίοδο που είναι μία περίοδος με πολλές ευκαιρίες πνευματικής ωφέλειας και που πρέπει όλοι μας να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η σεπτή κάρα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος θα παραμείνει εις τον Ιερόν Ναόν Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – Ασσήρου, προς προσκύνησιν και ευλογίαν των πιστών, έως την Τρίτην, 18 Φεβρουαρίου, ενώ αύριο θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου, ο οποίος θα χοροστατήσει και στον Όρθρο. Καθημερινώς δε, θα πραγματοποιούνται Όρθρος και Θεία Λειτουργία, Εσπερινός – Παράκληση του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος συμφώνως προς το επίσημο πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων το οποίο μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.