Μαΐ 28

Δελτίο τύπου για τις εόρτιες εκδηλώσεις εις τον Ιερόν Ναόν Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης – Ασσήρου από την Ι.Μ Λαγκαδά

Την Κυριακή, 25 Μαΐου 2014, και με την προβλεπόμενη εκκλησιαστική τάξη και τη δέουσα λαμπρότητα ετελέσθησαν τα εγκαίνια του δεξιού κλίτους του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – Ασσήρου προς τιμήν του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου και των Συναθροισάντων αυτόν Νέστορος και Λούπου, στα πλαίσια των εορτίων εκδηλώσεων προς τιμήν των Αγίων Ισαποστόλων και Θεοστέπτων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Την παραμονή των εγκαινίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ.κ. Μελίτων μετέφερε στον Ιερόν Ναόν και συγκεκριμένα στο υπό εγκαινισμόν Ιερόν Κλίτος τα Μαρτυρικά Λείψανα τα οποία και εναπέθεσε εις την Αγίαν Τράπεζαν επί του Αγίου Δισκαρίου, όπως ορίζει η εκκλησιαστική τάξη των εγκαινίων, ψάλλοντας την ειδική Ακολουθία της υποδοχής των εντός του Ιερού Βήματος και εν συνεχείᾳ ετελέσθη ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλαδελφείας και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Το πρωί της Κυριακής, 25 Μαΐου ε.έ., ετελέσθη η Ακολουθία του Όρθρου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ.κ. Μελίτωνος στο τέλος της οποίας ξεκίνησε η Ακολουθία με τούς Κανόνες των Εγκαινίων.

Εν συνεχείᾳ, μετά το τέλος της Ακολουθίας των εγκαινίων ετελέσθη η πρώτη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ.κ. Μελίτωνος και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Προ της απολύσεως ετελέσθη η ειδική Ακολουθία του Αγιασμού με τον Τίμιο Σταυρό της παλαιάς Επισκοπής της Λητής προς ευλογίαν όλου του ευσεβούς πληρώματος της Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Ιωάννης στη σύντομη ομιλία του και απευθυνόμενος προς τους ευλαβείς πιστούς τόνισε το πόσο ξεχωριστή είναι η σημερινή ημέρα για την ενορία τους, που έχει την ευλογία αυτές τις ημέρες να φιλοξενεί τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου και τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Ισαποστόλων και Θεοστέπτων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Συνεχίζοντας την ομιλία του υπεγράμμισε πως με την πράξη των εγκαινίων του δεξιού κλίτους ολοκληρώνεται ο εγκαινιασμός του τρισυποστάτου και πανσέπτου τούτου Ιερού Ναού και πλέον εδώ εις τον Ναό θα τιμώνται εκτός από τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, η Αγία Βαρβάρα και οι Άγιοι Δημήτριος, Νέστωρ και Λούπος οι Μεγαλομάρτυρες.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ανεφέρθη στα νοήματα της σημερινής Ευαγγελικής Περικοπής η οποία, όπως χαρακτηριστικώς ετόνισε,  περιγράφει ένα ακόμη από τα πολλά θαύματα του Κυρίου κατά το οποίο ο Κύριος δίδει τους οφθαλμούς στον εκ γενετής τυφλό για να τον καταστήσει μάρτυρα και ομολογητή της υποστάσεώς Του ως Θεού. Μας φανερώνει μια ακόμη φορά πως ο Κύριος είναι Εκείνος που δίδει την χάριν, ο Κύριος είναι Εκείνος που δίδει το φώς αρκεί να θέλει κανείς να ανοίξει τα μάτια του για να δει το φως, αρκεί να θέλει κανείς να ξεπεράσει ακόμη και τα εμπόδια που θέτουν οι άλλοι στη ζωή του.